Chefstrateg: Højere renter er naturligt, men ikke uden risiko

I en finansiel virkelighed, hvor vi er vidner til det største økonomiske opsving siden 2010, er det på den ene side naturligt og et tegn på bedre tider, når den amerikanske centralbank, Fed, giver renten et nøk opad, som det skete onsdag. Omvendt kan det meget vel blive stigende renter, der ender med at afspore opsvinget i en højt gældsat global økonomi.

Sådan lyder meldingen fra chefstrateg i PFA Henrik Henriksen oven på onsdagens melding om, at Fed hæver den ledende rente med 0,25%. 

”I Europa og Japan er pengepolitikken basalt set stadig på maksimum – og i USA har man hævet renten af fire omgange med i alt 1 %. I en verden hvor optimismen i husholdninger og virksomheder er stigende, er tendensen til højere renter naturlig og en bekræftelse af opsvinget. Men det forhindrer ikke, at det vil være en kilde til stadig bekymring – og ultimativt ”some day” i kombination med andre negative faktorer bremse det globale opsving,” siger Henrik Henriksen.

Chefstrategen peger dog på, at sporene fra finanskrisen stadig skræmmer i alle verdens centralbanker. De ved, at der er meget lidt ammunition tilbage, hvis det viser sig, at de strammer for meget og for hurtigt. Og at den inflation, de i givet fald vil bekæmpe, fortsat er et fænomen, som de basalt set godt vil have noget mere af. Den lave inflation betyder, at det stadig er centralbankerne – og ikke inflationen – der fører hånden i pengepolitikken.

”Den ekstremt lempelige pengepolitik var med til at banke liv i økonomien og aktiemarkederne efter finanskrisen. Men hvad sker der, når centralbankerne strammer pengepolitikken? Det er sandsynligt, at netop stramningen af pengepolitikken på et tidspunkt stopper det, der er blevet den næst længste optur på aktiemarkederne siden 2. Verdenskrig,” siger Henrik Henriksen og fortsætter. 

”Men det bliver næppe nu, det sker. Ansøgninger om lån til køb af boliger i USA ligger trods stigende renter på det højeste niveau siden 2010. Kombinationen af fortsat lempelig pengepolitik og et synkront opsving i den globale økonomi er stadig grundlæggende positiv for aktiemarkederne.”