Markedskommentar: Forbrugernes adfærd får betydning for aktiekurserne

Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

Forbrugernes lyst til at trække kreditkortet op af lommen kan i den kommende tid få afgørende betydning for, hvilken retning det næste ryk i aktiekurserne vil tage. Det skriver PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, om i denne markedskommentar

To spørgsmål går igen, når man i disse dage møder kunderne virtuelt. For det første: Hvornår slutter recessionen? Og for det andet: Hvordan investerer PFA?

Svaret på det første er kort og godt, at det eneste, der er sikkert, er, at alt er usikkert. Det sagt, er de nødvendige forudsætninger for stigende vækst fremadrettet på plads: Massiv stimulans, aftagende smittespredning og genåbninger af økonomierne. Det har aktiemarkederne – set fra min stol – også kvitteret for. Spørgsmålet er nu, om det ender med den klassiske ”buy the rumour, sell the fact”-situation – altså at tingene ikke udvikler sig, som det forventes, og vi derfor får nye større aktiekursfald.

Det afhænger af, hvordan genåbningerne påvirker økonomierne, hvilket bringer en videre til alt det usikre, som er afgørende for, hvor længe recessionen vil vare. Usikkerheden er altid høj, når økonomierne vender. I denne omgang er der dog en ekstra og fuldstændig uforudsigelig dimension: Coronavirussen. En smittebølge nummer to og fornyede nedlukninger vil formentlig betyde, at der kigges ind i en global recession, som strækker sig ind i 2021, og den situation vil ikke være god for retningen på aktiemarkederne, der i min optik aktuelt afspejler, at alt bliver godt igen næste år.

Forbrugeradfærd bliver afgørende

Det eneste, der umiddelbart kan få bugt med den corona-relaterede usikkerhed, er en vaccine, hvis en sådan overhovedet kan findes. Ses der bort fra denne altafgørende risikofaktor, er den næste store usikkerhed forbrugerne og lønmodtagerne.

Det er deres adfærd, der er afgørende for, hvor hurtigt og kraftfuldt den nuværende recession slutter. Bruges der ingen penge, er det ligegyldigt, om der med genåbningerne gives mulighed herfor. I den bedste verden vil forbrugerne storme ud og bruge alle de penge, der ikke er blevet brugt de seneste måneder. Det vil betyde en høj efterspørgsel, og dermed også at flere vil undgå at miste deres job permanent. Hvilket igen vil være godt for privatforbruget.

Desværre er der også rigtig mange fornuftige grunde til ikke at storme ud og forbruge løs, men i stedet spare op. Trods de mange stimulanspakker har mange mistet jobbet under nedlukningerne.

Nogle virksomheder vil klare skærene og andre være tvunget til nedskæringer for overhovedet at overleve. Det betyder stor usikkerhed i forhold til jobsituationen og dermed også en lav forbrugslyst. Hertil kommer frygten for at blive smittet. Det kan føre til ændret adfærd og altså afholde forbrugerne fra eksempelvis at rejse, gå på restaurant og andet lignende serviceforbrug.

Holdes kreditkortet i lommerne, så efterspørgslen ikke kommer op i omdrejninger, vil flere virksomheder ende med ikke at kunne stå distancen, og dermed vil endnu flere miste jobbet. Det vil være skidt for vækstudsigterne og aktiemarkederne.

Makrotal vil give klarhed

Hvad gør man så som investor? Aktiemarkedet har som nævnt forholdt sig til det, vi ved: Dyb recession nu, og bedring i 2021. Det betyder også, at der er rigeligt med plads til skuffelse, hvis ikke de kommende måneders makroøkonomiske nøgletal bekræfter, at privatforbruget bevæger sig mod normale tilstande. Men den bekræftelse får vi reelt først tidligst i juni eller juli, hvor genåbningseffekterne fanges i nøgletallene, og det bliver afgørende for, hvilken retning det næste ryk i aktiekurserne vil tage. I mellemtiden er vi på mange måder i nyhedernes og stemningens vold.

Hos PFA afventer vi den nye information og tilgår markedet forsigtigt. Blandt andet via vores overvægt i defensive sektorer. Vi forventer fortsat en – i historisk sammenhæng – relativ kort, men dyb recession. Det vil sige et V-formet vækstforløb, hvor man rutsjede ned og kommer til at kravle op.

Den høje usikkerhed taget i betragtning betyder, at det endnu er for tidligt at gå markant op i aktieeksponering. Vi fokuserer derfor på at have en balanceret risikoeksponering i vores porteføljer, således at vi undgår at blive slået helt omkuld, hvis aktiemarkederne falder på ny, men samtidig også kan tage del i fornyede aktiekursstigninger herfra.

Denne markedskommentar er skrevet af chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen.