Markedskommentar: Vækstoptimisme slår igennem på markederne – og det fortsætter

Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

Globale aktier har de seneste måneder været præget af store stigninger siden bunden i slutningen af marts, og det kan tyde på, at det fortsætter for nu. Udviklingen dækker dog over enorme forskelle. Både regionalt, såvel som sektormæssigt. Det skriver Tine Choi Danielsen om i denne markedskommentar

Siden aktiemarkedet ramte bunden 23. marts, er globale aktier steget med imponerende 28 pct., og mere end halvdelen af det tabte i år er dermed blevet indhentet. Udviklingen dækker dog over enorme forskelle. Både regionalt, såvel som sektormæssigt. Og derfor kan mange investorer også have svært ved at genkende det positive billede.

For afviger man af den ene eller den anden grund fra sammensætningen på det globale aktiemarked, vil ens afkast helt naturligt også gøre det. På både godt og ondt. Samtidig bør man huske på, at ens investeringsportefølje af gode grunde ofte består af andet end aktier, hvorved et kig på aktiemarkedernes performance kun er den halve sandhed.

Dykker man ned på regionalt niveau, er det de amerikanske aktier, der har trukket størstedelen af genopretningen med en stigning på knap 39 pct. siden 23. marts. Europa og EM (emerging markets, red.) er steget henholdsvis 25 pct. og 23 pct., mens vores egen lille andedam som en af få har mere end indhentet alt det tabte og ligger på plus 8 pct. i forhold til årets start.

Billedet har ændret sig

USA udgør ca. halvdelen af det globale aktiemarked, og har man ingen amerikanske aktier i porteføljen, vil man alt andet lige opleve at have nogle helt andre afkast end de ca. -5 pct., som globale aktier har givet indtil videre i år.

Ydermere handler det også om at have de rigtige aktier og sektorer. For der er også enorme forskelle på hvem og hvad, der har klaret sig bedst under coronakrisen. I april blev man belønnet for at have defensive aktier (medicinal, forsyning, stabilt forbrug) og teknologi, mens de mere vækstfølsomme (cyklisk forbrug, finans og industri) haltede efter. Faktisk er det de ti største S&P 500-selskaber (27 pct. markedsandel), som har drevet størstedelen af kursstigningerne frem til slutningen af maj. Økonomierne var lukket ned, og vækstusikkerheden var ekstrem høj.

De seneste to uger har dette dog ændret sig markant. Genåbningerne er i fuld gang, og med den også en gradvis bedring i de økonomiske nøgletal, som indtil videre peger mod, at det går hurtigere med at komme op i gear end forventet.

På den baggrund og godt understøttet af massiv stimulans fra både regeringer og centralbanker har man de seneste to uger set, at de cykliske sektorer og ikke mindst de hårdest ramte sektorer, som f.eks. energi, finans og fly, er spurtet fra det øvrige marked. Sektorrotationen og det forhold, at det nu er hele aktiemarkedet, der deltager i ”festen”, er en velkommen udvikling.

Forsat understøttelse af markederne

Efter store aktienedture ser man typisk, at det er de cykliske aktier, der trækker op fra bunden, da man går lysere tider i møde vækstmæssigt. Den udvikling har dog haft svære kår, mens nedlukningerne stod på. Men med genåbningerne i fuldt flor har investorerne fundet troen på, at det for nærværende kun kan gå en vej rent økonomisk, hvilket er godt for de risikofyldte aktiver.

Vi forventer, at glæden over, at økonomierne genåbner, og at den økonomiske aktivitet genvinder fodfæste vil fortsætte med at understøtte aktiemarkederne den kommende måneds tid. Det nervepirrende kommer, når vi begynder at få de nøgletal, som dækker fuldt over perioden med genåbninger, og når alle corona-restriktioner er borte.

Vækstmomentum vil helt forventeligt være stærkt under genåbningerne, men det store spørgsmål er, hvilket niveau aktiviteten lander på, når alt bliver mere eller mindre normalt igen. Det spændende punkt bliver således, når erhvervstillidsindikatorerne (PMI) nærmer sig indeks 50 i den vestlige verden.

Denne markedskommentar er skrevet af chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen.