Markedskommentar: Kina er tilbage på vækstsporet

PFA's seniorstrateg, Rasmus Pilegaard

De kinesiske aktier har de seneste uger oplevet store stigninger, som har sendt det kinesiske CSI 300-indeks op blandt de bedst performende i år. Bag udviklingen ligger både en stigende interesse fra private investorer samt en positiv økonomisk udvikling. Det skriver PFA’s seniorstrateg Rasmus Pilegaard om i denne markedskommentar

De kinesiske aktier har den seneste tid oplevet kraftige stigninger, og alene i juli måned er det kinesiske CSI 300-indeks indtil videre steget med ca. 12 pct. Siden årets start har indekset oplevet en stigning på ca. 14. pct., og det gør dermed det kinesiske aktieindeks til et af de bedst performende i 2020. Sammen med det amerikanske Nasdaq (17 pct.) og det danske C25-indeks (15 pct.).

En væsentlig faktor for den kinesiske aktieoptur i juli kan henføres til en leder i en statsstyret avis i starten af måneden, som understregede vigtigheden af et sundt bull-marked for økonomien. Det medvirkede til en stigende interesse blandt private kinesere. Hertil skal tilføjes, at private kinesere, som er den største aktør på det kinesiske aktiemarked, samtidig står over for lavere renter på opsparingen og et boligmarked, som de seneste par år har været stagnerende. Set i det lys er aktier dermed blevet mere interessante.

Voldsom rekyl i væksttal

Med den kraftige stigning på det kinesiske marked bliver tankerne dog også ledt tilbage til starten af 2015, hvor en boble opstod i CSI 300-indekset, der mere end fordoblede prisen henover nogle få måneder for kort efter at falde med over 40 pct. I dag er det knap så tydeligt, at CSI-indekset er ved at puste en ny boble op, og prissætningen ser ikke ekstrem ud sammenlignet med det globale MCSI AC-aktieindeks.

For udover de mere spekulative elementer bag julis prisstigninger ligger der også en fundamental positiv udvikling i den kinesiske økonomi. Her til morgen offentliggjorde kineserne nemlig BNP-tal for årets andet kvartal, og de viser, at økonomien voksede med 11,5 pct.

Den kraftige vækst er dog i høj grad en rekyl fra første kvartal, hvor BNP skrumpede med 10,0 pct., men det viser samtidig også tydeligt, at recessionen i Kina blev kortvarig, og at økonomien hastigt er på vej tilbage til samme niveau som ved årsskiftet (BNP var i 1. halvår kun 1,6 pct. lavere end sidste år). Det er specielt produktionen, som igen er kommet op i omdrejninger. Den steg med 4,8 pct. i forhold til sidste år, mens detailsalget stadig halter efter med -1,8 pct.

Kina som retningspil

Kina har gennem coronakrisen været foran Europa og USA. Både med henhold til smittespredning, nedlukning og genåbning af samfundet. Selvom der er store forskelle landene imellem, bør Kina stadig betragtes som en god retningspil for, hvad man kan forvente i den vestlige del af verden fremadrettet. Efterslæbet efter Kina betyder dog også, at man skal ind i tredje kvartal, før BNP-væksten i Europa og USA kan vise noget, der minder om den kinesiske rekyl.

I Europa og USA har aktiemarkederne i høj grad inddiskonteret en forholdsvis hurtig genåbning af samfundene. Men da vi imidlertid tror på, at de vestlige økonomier vil være længere tid om at indhente det tabte end kineserne, betyder det også, at kinesiske aktier fortsat kan outperforme globale aktieindeks. Vi er dog særligt opmærksomme på hastigheden, hvormed de stiger og risikoen for en potentiel boble, samt det anspændte forhold mellem USA og Kina, som kan give anledning til volatilitet.

Denne markedskommentar er skrevet af Rasmus Pilegaard, seniorstrateg i PFA.