Forårsrengøring og rentestigninger bag aktiefald

Chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen

Selvom aktiemarkederne i går fortsatte med at dykke, er der ifølge PFA’s chefstrateg ingen grund til panik, da bevægelserne ikke skyldes en frygt for fremtiden, men snarere rettidig omhu.

 

 

Torsdag markerede endnu en hård dag for aktierne, der fortsatte med at falde. Det industritunge Dow Jones faldt med 1,7 pct., mens det brede S&P500 faldt med 2,4 pct. og det tech-tunge Nasdaq med 3,5 pct. Trods det markante fald, som ikke er set større siden oktober 2020, er der dog ingen grund til panik, vurderer seniorstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen, der ser reaktionen som en forventelig korrektion.

 

 

Højt at flyve dybt at falde
”Aktierne falder fra et højt niveau efter mere end et halvt år med store stigninger, så en del af kursfaldet skyldes, at nogle investorer har besluttet at hente gevinsterne hjem. Samtidig er man i gang med at forberede sig på en ny situation, hvor vi ikke længere befinder os i et økonomisk corona-laboratorium, og aktiekurserne i stedet vil være drevet af fremdrift i realøkonomien”, siger Tine Choi Danielsen.


Ifølge PFA’s chefstrateg er der i de seneste måneder af samme grund sket en rotation væk fra de såkaldte vækstaktier og over imod de såkaldte value-aktier, som typisk klarer sig godt under en økonomisk højkonjunktur. Ligeledes har vi på de seneste set, at den 10-årige amerikanske statsrente er steget fra under 1 pct. til over 1,5 pct., hvad der ligeledes kan tolkes som et tegn på, at økonomien er på vej tilbage i form. Alligevel kan rentestigninger på kort sigt give anledning til negative reaktioner i markedet.

Rentestigning mere sundheds- end krisetegn 
Rentestigninger er på kort sigt dårligt nyt for virksomhederne, fordi det gør det dyre for dem at låne penge, og det går ud over aktierne. Herudover kan det føre til en bevægelse væk fra aktier, hvis man kan tjene det samme på at eje statsobligationer. Det vil dog kræve markante rentestigninger, og det ser jeg ikke foran mig pt. Heller ikke selvom vi ser ansatser til stigende inflation,” siger Tine Choi Danielsen.

Hun tolker som sagt de senestes dages uro som et udtryk for, at investorer gør sig klar til en ny høst på markederne, når de økonomiske hjul igen begynder at rulle. Er man pensionskunde, eller har man et risikojusteret balanceprodukt i banken, så gælder det ifølge PFA’s chefstrateg om at slå koldt vandt i blodet og ride stormen over. For handler man impulsivt, så risikerer man at gøre mere skade en gavn.

"Ligesom man ikke ændrer sin risiko, fordi når der er optur på markederne, så skal man heller gøre det, når de falder, for så risikerer man at komme ud og ind af markederne på de forkerte tidspunkter. I PFA justerer vi løbende vores risiko og aktiesammensætning i forhold til den forventede markedsudvikling, så det er ikke noget man selv skal tænke på som pensionskunde”, slutter Tine Choi Danielsen.