Mange starter i nyt job i denne tid – husk pensionen

Mange danskere vil starte i nyt job i denne tid, hvor samfundet åbnes mere op, viser en PFA-analyse af erfaringerne fra sidste års genåbning. Det er vigtigt at være opmærksom på pensionen, hvis man begynder på et nyt arbejde, lyder det fra Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA.

I takt med at samfundet åbner mere og mere op i denne tid, kan det betyde et boom i antallet af danskere, der starter i nyt job. I hvert fald hvis billedet fra den første genåbning i 2020 gentager sig. Rekordmange danskere startede nemlig i nyt job, da samfundet sidste år åbnede igen efter nedlukningen i foråret. Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som PFA har analyseret.

Den såkaldte jobomsætning – der viser, hvor mange som starter i et nyt job (enten fra et andet job, ledighed eller uddannelse) – var i perioden juni til december 2020 på ca. 499.000. Det er en stigning på 6 pct. ift. samme periode i 2019 og det højeste niveau nogensinde.

Stigningen fulgte efter et markant fald i jobomsætningen i foråret 2020 i forbindelse med den første nedlukning af Danmark. Således lå jobomsætningen i marts til maj sidste år på ca. 163.000, hvilket er det laveste niveau siden 2009.

”Det er gode nyheder, at rekordmange startede i nyt job sidste år efter den første genåbning af samfundet. For det betyder, at der er grund til at forvente et boom i antallet af danskerne, som får nyt arbejde i denne tid, i takt med at samfundet åbner mere og mere op. Og det viser værdien af, at vi i Danmark har et fleksibelt og omstillingsparat arbejdsmarked med en veluddannet arbejdsstyrke, hvilket både sikrer en generel høj mobilitet på arbejdsmarkedet og samtidig bidrager til, at mange hurtigt kan komme i nyt job efter økonomiske chokvirkninger som f.eks. den, vi var vidner til sidste år,” siger Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA.

Flere pensioner og flere omkostninger

Han peger desuden på, at det vigtigt at være opmærksom på pensionsordningen, når man starter i nyt job – også selvom det nok ikke er det første, man tænker på i den situation.

”Hvis man får et nyt arbejde, kan det samtidig indebære, at man får pensionsordning i et andet selskab end det hidtidige, og at man på den måde har pensioner i flere selskaber. Og pensioner i flere selskaber betyder, at man betaler omkostninger flere steder. Her kan der være meget at spare ved at samle dem i ét selskab,” siger Carsten Holdum.

Beregninger fra PFA viser således, at hvis man som 30-årig samler to pensioner i ét selskab og derved f.eks. sparer 800 kr. i årlige omkostninger, så vil denne årlige besparelse betyde, at opsparingen vokser med ca. 42.000 kr. på pensionstidspunktet (ca. 26.000 efter skat, hvis man betaler bundskat). For en 40-årig, der samler to tilsvarende pensioner, vil gevinsten være ca. 29.000 kr. på pensionstidspunktet (ca. 18.000 kr. efter skat), mens gevinsten for en 50-årig vil være ca. 16.500 kr. (ca. 10.000 kr. efter skat).

Pensionsudbetalinger og forsikringer

At få en ny pensionsordning i forbindelse med et nyt job kan desuden have betydning for, hvornår man kan få udbetalinger fra pensionsordningen. Pensionsordninger oprettet efter 1. januar 2018 kan først blive udbetalt tre år før folkepensionsalderen. Er ordningen oprettet før 2018, har man mulighed for udbetaling fem år før folkepensionsalderen, og pensionsordninger oprettet før 1. maj 2007 kan udbetales, når man fylder 60 år.

”Reglerne har stor betydning for dem, som får en ny pensionsordning i forbindelse med et nyt job. Her kan man dog bevare ældre og gunstigere regler for udbetaling, hvis man straks flytter sin gamle ordning med sig til det nye pensionsselskab,” siger Carsten Holdum.

Han tilføjer, at man i forbindelse med et nyt job også med fordel kan tjekke, om forsikringerne i pensionsordningen fortsat passer til ens egne og familiens aktuelle behov, hvis man f.eks. skulle blive alvorligt syg eller uarbejdsdygtig.