Centralbankmøde køligt modtaget af urolige markeder

Årets først måned har hidtil været en kold dukkert for afkastet, som heller ikke fik medvind fra gårsdagens møde i Fed, der sendte aktiemarkederne i minus efter en ellers positiv start på dagen.

Hvis du har fulgt med i afkastet på din pensionsopsparing eller blot læst finansnyhederne de seneste uger, så vil det ikke komme som en overraskelse, at markederne siden årets start er faldet kraftigt. Ser vi fx på de to ledende aktieindeks, S&P500 og Nasdaq, så er de faldet med henholdsvis 8,73 og 13,71 procent. Den negative udvikling skyldes især bekymring for accelererende rentestigninger som følge af den øgede inflation. Derfor var der med spænding set frem til gårsdagens møde i den amerikanske centralbank, Fed, hvor netop dette emne var øverst på agendaen.

Ifølge PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, blev det dog ikke et møde som på den korte bane formåede at gyde olie på vandene og vende den negative udvikling på aktiemarkederne. Tværtimod.   

”Fed’s hovedansvar er at styre arbejdsløsheden og inflation og ikke at være katalysator for fortsatte aktiestigninger. I en tid med stigende inflation på op mod 7 pct. i USA har de derfor heller ikke tænkt sig at fravige deres kurs i forhold til de tre rentestigninger, de har planlagt i år. Tværtimod lagde de op til, at der sagtens kan komme flere end tre. Det budskab blev leveret med fast hånd af centralbankchef, Jerome Powell, og det var tilsyneladende nok til at spolere stemningen på aktiemarkederne, som endte dagen i rødt efter en ellers positiv start,” siger Tine Choi Danielsen. 

Hun nævner, at der i øjeblikket er en perfekt storm af sammenfaldende udviklinger, som driver inflationen og behovet for rentestigninger, og som ligger til grund for den senere tids dårlige stemning på markederne.

”Ukraine-Rusland konflikten ulmer og skaber yderligere usikkerhed om energipriserne, som allerede er historisk høje og en af drivkræfterne bag den stigende inflation. Samme gælder med smittespredningen grundet omikron, som fortsat svækker arbejdsudbuddet rundt om i verden og ikke mindst i Kina, hvor man rask væk lukker hele byer ned, hvis der registreres smitte. Det skaber fortsatte flaskehalsproblemer og ubalance mellem udbud og efterspørgsel med prisstigninger til følge. Disse inflationære forhold er på sin vis midlertidige, men kan få en mere blivende og selvforstærkende karakter, hvis de fører til et øget lønpres. Den udvikling skulle rentestigningerne gerne være med til at afbøde. Slagsiden er så, at stigende renter kan gå ud over væksten og dermed virksomhederne indtjening og værdi på aktiemarkederne,” siger PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen.

Lys for enden af corona-tunnelen

Selvom vi lige nu står foran et klassisk valg mellem inflation og stigende renter, der kan bremse væksten, så ser PFA’s chefstrateg dog stadig optimistisk på situationen på den lidt længere bane. 

“Vækstudsigterne er stadig gode, truslen fra coronapandemien er aftagende, og den globale økonomi nyder fortsat gavn af en ekspansiv finanspolitik. Selvom der absolut er risici derude, så skal den senere tids tilbagefald på markederne derfor også ses som en reaktion på den uhørt lange fremgang, vi har oplevet siden 2020. Endelig spiller opportunisme og psykologi en stor rolle. Det så vi fx i tirsdag, hvor S&P 500 indekset uden nærmere forklaring svigende med hele 4,5 procentpoint over en enkelt dag. Sådanne daglige udsving er langt fra normalen,” siger Tine Choi Danielsen.

Trods optimisme på den lange bane, så er det vigtigt for hende at understrege, at den nuværende vækst- og inflationsdynamik er uvant og svær at sætte udløbsdato på.

”Som investor skal man være forberedt på, at tiden med store udsving langt fra er overstået. Ingen, heller ikke Fed, ved hvordan inflationen udvikler sig, da pandemien og reaktionerne på den har skabt en kompleks økonomisk dynamik. Det, vi kan håbe er, at vi bliver bedre til at leve med pandemien, så vi vender tilbage til et mere normalt forbrugsmønster, der tager presset af vareefterspørgslen til fordel for serviceydelser. Det vil mindske flaskehalsproblemerne, og særligt hvis produktionen samtidig kommer tilbage i normal gænge. Sker det, så kan det være, at inflationen begynder at aftage i 2 kvartal, og at Fed kan løfte foden lidt fra rentepedalen. Det vil gavne stemningen på aktiemarkederne. Men igen, der er længe til 2. kvartal, og alt er muligt,” siger chefstrategen.  

Usikkerheden til trods så tror hun fortsat på, at 2022 vil byde på positive aktieafkast, da vi er i gang med et historisk økonomisk opsving, som ikke synes forenelig med fortsat aktienedgang.