Fortsat høj inflation trykker afkastet i bund

Fortsat høj inflation har i den seneste tid accelereret behovet for rentestigninger, forværret vækstudsigterne og ført til yderligere kursfald. Selvom årets nedtur har været markant, så kommer den efter en langvarig periode med optur på finansmarkederne. For langt de fleste er der derfor stadig tale om en reduktion af afkastgevinster og ikke indhug i indbetalingerne, understreger PFA’s chefstrateg.

Det kniber i disse dage ikke med dystre meldinger fra investorer og eksperter, som frygter en kommende recession på grund af den stigende inflation og det heraf følgende behov for at trykke hårdt på rentebremsen. Derfor bliver de seneste inflationstal og de løbende møder i centralbankerne også fulgt tæt af verdens investorer. Det gælder også PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen.

”Inflationen bliver desværre ved med at overraske negativt og ligger i øjeblikket på 8,5 procent i USA og 7,4 procent i Europa. Det har sat både den amerikanske og europæiske centralbank i en vanskelig situation, da det tvinger dem til at hæve renterne i et hurtigere tempo, end de måske ønsker. Men reagerer de for langsomt, risikerer de, at situationen bliver endnu svære at håndtere og fører til en ond spiral, hvor pris- og lønstigninger gensidigt presser hinanden højere og højere op”, siger chefstrategen. 

Hun anerkender derfor, at det er blevet stadig mere vanskeligt for centralbankerne at gennemføre en blød landing, hvor rentestigningerne gradvist køler økonomien af, men uden at væksten bremser stejlt op eller går i bakgear. Derfor er hun heller ikke overrasket over den negative stemning på markederne.

”Ser man på de store aktieindeks, så er både Nasdaq og S&P 500 faldet med over 20 procent siden årets start. Spørgsmålet er så, om aktierne er blevet så billige, at der er plads til en positiv korrektion. Det vil jeg dog være påpasselig med at satse på, for hvis vi justerer aktiepriserne i forhold til forventningerne om en recession, så er der historisk set plads til yderligere kursfald. Derfor tror jeg heller ikke, at vi skal forvente en kovending i nærmeste fremtid”, siger Tine Choi Danielsen.

Tabte afkastgevinster, ikke tabt indbetaling
Selvom det aldrig er sjovt, når afkastet bliver negativt, så er det vigtigt for chefstrategen at slå fast, at udviklingen kun har sat os omtrent et år tilbage i afkastkalenderen, og man over de seneste mange år stadig har tjent godt på at være investeret. Med opsparingsøjne er det derfor ikke hovedstolen, der tages fra i disse dage, men derimod de afkastgevinster, der er skabt gennem de seneste mange år.

”Medmindre man først er begyndt at indbetale til pension efter primo 2020, så vil man trods de seneste måneders nedgang stadig kunne glæde sig over markante afkastgevinster, når man strækker tidsperspektivet ud. Ser man fx på de seneste fem år og frem til i dag, så vil en typisk kunde i PFA stadig kunne glæde sig over et akkumuleret afkast på cirka 30 procent, mens man over en tiårig periode har fået over 100 procent i afkast. Selvom pensionsopsparingen er skrumpet, så drejer det sig altså for langt de fleste om tabte afkastgevinster og ikke deciderede indhug i indbetalingen,” siger chefstrategen.

Hun minder samtidig om, at de negative afkast reelt først får effekt, hvis man realiserer tabet ved at ændre investeringsvalg og derigennem sælge ud af sine aktier. Slår man derimod koldt vand i blodet og fastholder sin investeringsvalg, så er der historisk belæg for, at markederne med tiden vil indhente det tabte og mere til. Des mere tid til pension, des bedre er man derfor stillet. 

”Er man gået på pension eller tæt på, så har man selvfølgelig ikke samme tid til at vente på, at markederne vender. Til gengæld vil afkasttabet typisk være mindre, fordi risikoen i de fleste pensionsprodukter bliver sat ned de sidste år inden pension. Når det er sagt, så er selv kunder med lav risiko blevet forholdsvist hårdt ramt af nedgangen, da stigende renter har givet store fald på obligationer, som fylder meget i lavrisiko-porteføljen. Er man som kunde i tvivl om, hvad man skal gøre eller forvente, så skal man derfor ikke tøve med at kontakte sin pensionsrådgiver,” siger chefstrategen.