Lyspunkter i en økonomisk mørketid

Privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen.

Voldsomme kursfald på finansmarkederne, energikrise og tårnhøj inflation er i årets første ni måneder gået hårdt ud over både pensionsopsparingerne og privatøkonomien. Men trods dystre tider så er det ifølge privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen, muligt at pege på nogle lys i mørket.

Vores privatøkonomi er under voldsomt pres i øjeblikket. Inflation, energikrise, reallønsnedgang, faldende investeringsmarkeder og nu også faldende boligpriser. Og foran os lurer en måske lang og kold vinter. Det har indtil videre været en ubehagelig rutsjetur, men ifølge privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen, kan man også finde nogle lyspunkter i udviklingen - både i forhold privatøkonomien og pensionsopsparingen.

”Vi har i snart mange år levet i en atypisk økonomisk virkelighed med negative renter, som har gjort det til en dårlig forretning at spare op på sin bankkonto og afdrage på sin gæld. Det er nu ved at blive ændret, og det er en fordel for den typiske dansker, som godt kan lide at have lidt på kistebunden til ferier og uventede udgifter,” siger privatøkonomen. 

Bedre balance på investeringsmarkederne
Hun peger samtidig på, at vi på bagsiden af rentestigningerne kan blive mindre sårbare på pensionsopsparings- og investeringsfronten, når afkastet kan komme fra flere kilder. 

”Når renten er nul eller negativ, så betyder det lidt firkantet sagt, at man ofte kun kan få afkast ved at tage risiko og købe aktier. For dem, som har brug for mere tryghed om deres opsparing, er det derfor en god nyhed, at renterne nu er steget, da det kan gøre obligationerne mere attraktive. Samtidig er det også sundt for finansmarkederne, da risikoen for bobler er stor, når man primært har én krog at hænge afkastet på,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hun nævner, at PFA af samme grund har opbygget en bredt vifte af unoterede investeringer i ejendomme og alternativer, der kan supplere afkastet fra de typiske aktier og obligationer. Det er med til at styrke PFA’s investeringsmotor og stabilisere det langsigtede afkast, som trods nedgangen i 2022 stadig ser fornuftigt ud. Kigger vi fx på de seneste 10 år, så har en typisk kunde ifølge privatøkonomen fået et afkast på op til 100 procent, svarende til en fordobling af opsparingen.

Rentestigninger kan gøde jorden for sundere økonomi
Det er som sagt ikke kun finansmarkederne, der ifølge PFA’s privatøkonom kan have gavn af rente-stigningerne, det kan privat -og samfundsøkonomien også. For med stigende renter følger også en ændring i adfærd, som på sigt kan føre til mindre inflation og sundere vaner.

”Med corona-pandemien fik vi prøvet kræfter med hjemmearbejde og nye digitale arbejdsformer, som har gjort vores arbejdsliv mere fleksibelt. Nu står vi så foran en situation med inflation, energikrise og en vinter, som kan blive dyr at komme igennem, men også kan give os bedre vaner. Jeg tror i hvert fald, at mange er blevet mere beviste om, hvordan de kan spare på energien og i det hele taget undgå unødvendige udgifter. Det kan eksempelvis være udgifter til mad, der ikke bliver spist, eller abonnementer, der ikke bliver brugt”, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hun nævner til sidst, at vi trods vanskelige tider trods alt står i en bedre situation i dag, end man fx gjorde i 1970’erne og 80’erne, hvor vi sidste gang kæmpede med energikrise, inflation og recession.

”Selvom de økonomiske nøgletal pt. peger på økonomisk opbremsning, så er vores opsparinger fortsat godt polstrede og vores arbejdsevne stadig i høj kurs. Det kan betyde, at en eventuel nedgang bliver mindre dyb og lang, end dem vi tidligere har oplevet,” slutter Camilla Schjølin Poulsen.