Aktivt ejerskab 2024: Stærke resultater at bygge videre på
PFA har som investor og aktiv ejer i 2024 været med til at sætte klima, diversitet og arbejdsforhold på dagsordenen. Det er blandt andet sket gennem løbende dialog med den franske energigigant, TotalEnergies, og via aktiv deltagelse på generalforsamlinger i både Danmark og udlandet. Læs mere om resultaterne for 2024 og PFA’s forventninger til 2025, som tegner til at blive et år, hvor den urolige geopolitiske udvikling fortsat vil være med til at sætte rammerne for arbejdet med samfundsansvar.
PFA ønsker som aktiv investor at præge samfundsudviklingen i ansvarlig retning og sørge for, at de mange selskaber, som PFA investerer i, forholder sig til bæredygtighedsrisici som fx klimaforandringer. For gør de ikke det, kan det ikke bare påvirke samfundet negativ, men også spænde ben for deres egen langsigtede værdiskabelse og dermed afkastet til PFA’s kunder. Det fortæller PFA’s direktør for ansvarlige investeringer, Rasmus Bessing, som uddyber, at PFA i 2024 blandt andet har stor fokus på minesektoren.
”Vi har prioriteret at være der, hvor vi mener, behovet er størst, eller hvor vi har de største investeringer og dermed også de bedste muligheder for at øve indflydelse. I år har vi blandt andet haft et særligt fokus på minesektoren, som er central for den grønne omstilling, men også har et stort forbedringspotentiale, når det kommer til eksempelvis miljø, klima og arbejdsforhold. Det har vi været med til at rykke på i samarbejde med investorkolleger og ngo’er,” siger han.
Af konkrete eksempler nævner Rasmus Bessing blandt andet to af verdens største mineselskaber, Rio Tinto og BHP, som efter pres fra PFA mfl. har forpligtet sig til at fremlægge planer for at reducere deres metan-udledning, øget transparensen om deres samlede CO2-aftryk og generelt skærpet deres klimamål.
Kraftig støtte til grønne aktionærforslag
Selvom der er sket fremskridt i udvalgte sektorer og selskaber, er der ifølge Rasmus Bessing stadig behov for at accelerere investeringerne i denne grønne omstilling, hvis vi i fællesskab skal skabe bæredygtig vækst og sikre mere langtidsholdbare forretningsmodeller. Derfor har PFA i 2024 prioriteret at støtte op om grønne aktionærforslag. Hele 65 gange har man således stemt på sådanne forslag, mens man til gengæld har været mere kritisk over for selskabernes egne klimaplaner.
”Vores oplevelse er, at klimaet trods endnu et år med voldsomme oversvømmelser, varmerekorder og skovbrande er gledet lidt ned ad selskabernes dagsorden. I stedet er fokus skiftet til de geo- og handelspolitiske konflikter, som desværre også præger vores verden. Derfor har det været vigtigt for os at holde selskaberne fast på den grønne dagsorden, og vi har stemt på generalforsamlinger hos selskaber, som står for 95 procent af CO2-udledningen fra vores investeringsportefølje,” siger Rasmus Bessing.
Nøglerolle i dialogen med TotalEnergies
Han peger blandt andet på energisektoren som en sektor, der har en nøglerolle, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Her har PFA valgt at koncentrere sine investeringer, og dermed sine muligheder for indflydelse, i franske TotalEnergies. Det har ikke altid været lige populært, da selskabet ifølge sine kritikere ikke investerer nok i vedvarende energi og samtidig har fortsat sin udvinding af nye olie- og gasfelter. Ikke desto mindre mener PFA’s direktør stadig, at PFA bidrager til at gøre en positiv forskel.
"Vi har i år haft kritisk dialog med Total og generelt opfordret dem til at skrue op for deres klimaambitioner. Det er både sket på deres generalforsamling, hvor vi var på talerstolen, og gennem den rolle, vi har fået i investorinitiativet Climate Action 100+, hvor vi i PFA er udpeget som partner på dialogen med Total. Selvom vi langt fra er enige i alt, hvad de foretager sig, er det stadig vores oplevelse, at mulighederne for grønne fremskridt er større med os end uden os. For om ikke andet, så har 2024 vist, at den grønne dagsorden har behov for flere – og ikke færre – investorer, der taler dens sag,” siger Rasmus Bessing.
Han nævner, at TotalEnergies trods kritikken i dag er et af de ledende selskaber inden for udvikling af fx havvind og solenergi, og han ser derfor grund til at bevare troen og presse på for forbedringer.
En verden i forandring: Trump, Kina og udsigterne for 2025
Samtidig med at glæde sig over resultaterne for 2024, ligger Rasmus Bessing ikke skjul på, at arbejdet med ansvarlighed er fyldt med dilemmaer og præget af de geopolitiske brydninger, der er opstået i kølvandet på covid-pandemien, Ruslands invasion af Ukraine og Trumps redefinering af USA’s rolle.
”Valget af Trump har allerede betydet, at en lang række amerikanske banker og asset managers har trukket sig fra internationalt samarbejde om, hvordan finanssektoren kan bidrage til den grønne omstilling. Det er et tydeligt signal om, at verden forandrer sig hurtigt. Samtidig tror jeg, at der er eksisterende tendenser, der bliver tydeligere. Det gælder fx investeringer i våben," siger Rasmus Bessing og uddyber.:
”Tidligere var mange kunder kritiske, når vi investerede i våben, nu får vi nu i lige så høj grad kritik, hvis vi ikke gør det. På samme måde sker der en forandring i synet på investeringer i atomkraft, da energipolitik nu også er blevet til sikkerhedspolitik. Herudover er der også stigende fokus på Kina, som vi fortsat er investeret i, men hvor de politiske og økonomiske risici er øget som følge af den geopolitiske polarisering. Den er derfor udviklinger, vi følger tæt, så vi kan sikre det bedst mulige parløb mellem afkast og ansvarlighed,” siger Rasmus Bessing.
Han ser frem til et bygge videre på resultaterne fra 2024 og fortsætte arbejdet med klima, arbejdsforhold og diversitet, som uagtet de geopolitiske vinde fortsat vil være hjørnesten i PFA’s aktive ejerskab.