PFA's kunder tjekker pension som aldrig før

Camilla Schjølin Poulsen, privatøkonom i PFA.

Flere og flere danskere har fået øjnene op for pension. Aldrig før har så mange PFA-kunder tjekket deres pensionsopsparing.

5,2 millioner.

Så mange besøg havde Mit PFA i 2024. Hele 64 procent af privatkunderne tjekkede deres pension, mens det i 2023 kun var 54 procent. 

En fantastisk nyhed, fortæller PFAs privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen.  

”Flere og flere får øjnene op for deres pension. Det er vigtigt, for pensionen er vores nøgle til økonomisk frihed og fundamentet for at kunne udleve vores drømme og muligheder senere i livet,” siger Camilla Schjølin.

”Det er en klassisk fejl at tro, at pension er noget, du først skal tage stilling til, kort tid før du skal på pension. Jeg anbefaler, at du tjekker din pension minimum hver tredje år, så du hele tiden sikrer dig, at du er på rette vej mod den pension, du gerne vil have.” 

Ifølge Camilla Schjølin skal man stille sig selv følgende seks spørgsmål, når man tjekker sin pension:  

1. Sparer du nok op?
Selv små beløb vokser sig store over tid og giver økonomisk frihed i fremtiden. Sparer du bare 500 kr. ekstra op om måneden, vil du eksempelvis efter omkostninger og afkastskat stå med ca. 200.000 kr. ekstra efter 20 år (ved aktieandel på 60%) Som hovedregel bør man gå efter at kunne opretholde ca. 80% af den nuværende nettoløn igennem de første 22 år af pensionslivet. 

2. Er du dækket godt nok, hvis nu?
En god pensionsordning dækker også ved sygdom og dødsfald før pensionsalderen. Fx ved smerter, kritisk sygdom eller dét, der er værre. Det er vigtigt, at du har de dækninger, som passer til dig og din situation, så du ikke er underforsikret. Men du skal selvfølgelig heller ikke betale for mere, end du har brug for. 

3. Indbetaler du på aldersopsparing?
Har du i dag en indkomst under topskattegrænsen, så bør du overveje at fylde op til årets max på aldersopsparing – også selvom det betyder, at du så indbetaler lidt mindre på ratepension eller livrente. Aldersopsparingen er genial pga. den fleksible udbetalingsmulighed, og fordi den ikke giver modregning i folkepensionen.  

4. Har du valgt rette investeringsrisiko?
Underkend ikke værdien af at have valgt den investeringsprofil, der passer til din risikovillighed. Jo højere aktieandel, jo højere forventede afkast, men dermed også større udsving undervejs. Al investering kommer med en risiko, men husk at der også er en konsekvens ved for lav risiko – nemlig at du går glip af en masse afkast undervejs. Du bør også overveje, i hvor høj grad bæredygtighed og klima skal indgå i investeringerne, da du man her kan være med til at gøre en reel forskel. 

5.  Hvem står til at arve din pension?
Alle pensioner er født med en ”nærmeste pårørende”, som får udbetalt pensionen, hvis du dør før pensionsalderen. Det vil typisk være en ægtefælle eller samlever - også selvom du har børn. Men hvad ønsker du? 

6.  Er din pension skilsmisseklar?
Skilsmisseprocenten er tæt på 50 pct., så det er desværre ikke kun noget, der rammer naboen. Som udgangspunkt vil man efter en skilsmisse forlade ægteskabet med hver sine pensioner. Det kan give store udfordringer for den part i forholdet med den mindste pensionsopsparing. Et godt råd er at søge advokatbistand til at få lavet en ægtepagt, der stiller jer mere lige.