PFA-byggerier nomineret til fire priser ved Building Awards 2024

Byggeriet TRÆ i Aarhus er nomineret til tre priser ved Building Awards

Pensionskunder i PFA kan glæde sig over at være medejere af byggerier, der er nomineret til flotte priser ved dette års Buildings Awards. Kontorbyggerierne TRÆ og Spidsen er bl.a. indstillet i tunge kategorier som ’Årets Byggeri’ og ’Den Grønne Pris’. Vinderne udpeges til november.

To ejendomme bygget af PFA er blandt finalisterne til at vinde i fire forskellige kategorier ved Building Awards, som uddeles af fagbladet Licitationen og en jury af bestående repræsentanter fra byggebranchen.

Der er tale om kontorejendommen Spidsen, der ligger i Københavns Nordhavn, og som er nomineret til ’Årets Byggeri’, og kontorbyggeriet TRÆ i Aarhus Sydhavn, der er nomineret i kategorierne ’Den Grønne Pris’, ’Arkitektprisen’ og ’Projektudviklingsprisen’.

”Pensionskunderne i PFA bidrager med deres opsparing til at skabe dansk bygningsarv og udvikle nye metoder til grønnere byggeri. Samtidig er det langsigtede investeringer, som bidrager med attraktive stabile afkast til vores 1,3 mio. kunder, siger Peter Morgan, ejendomschef i PFA og tilføjer:

”Der bliver bygget mange innovative og spektakulære ejendomme i Danmark i disse år, så det er en stor ære at være blandt kandidaterne ved dette års Building Awards.” 

Brugte vindmøllervinger som solafskærmning

TRÆ, som er nomineret til tre priser, står færdigt senere i år, og bliver med sine 78 meter i højden og 20 etager den højeste bygning i Danmark med træ som bærende konstruktion. Der er i byggeriet brugt en masse genbrugsløsninger og upcyclede materialer. Indenfor bliver affaldstekstiler eksempelvis brugt til akustikdæmpende lofter og vægpaneler, og gamle lamper fra Netto er blevet malet og sat i lofterne. 

Som noget helt nyt bliver der anvendt skrottede vindmøllevinger som solafskærmning. Vindmøllevinger består af epoxy og glasfibre og ender typisk i deponi efter endt levetid. Men på det nye højhus vil de finde en ny anvendelse i mange år fremover.  

”Der er lige nu mere 4.000 vindmøller på land og 500 på havet her i Danmark. De har en levetid på ca. 20-25 år, og vi kan i fremtiden risikere at stå med en affaldsudfordring affødt af den grønne omstilling, som vi skal håndtere på den bedst mulige måde. Her er TRÆ med til at vise vejen til nye løsninger,” siger Peter Morgan.

TRÆ bliver på i alt 14.850 m2, og er tegnet af Lendager Arkitekter.

Spidsens atrium kan rumme Rundetårn

Kontorhuset Spidsen, som er finalist i kategorien ’Årets Hus’, er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Cobe. 

Det stod færdigbygget i 2023 og huser i dag advokatvirksomheden Bech-Bruun og Copenhagen Infrastructure Partners, der er en førende infrastrukturvirksomhed inden for vedvarende energi.

Spidsen ligger for enden af Nordø i Københavns Nordhavn og har derfor 360 graders havudsigt. I hjertet af Spidsen finder man ‘Vinterhaven’, som er et cylinderformet atrium i 14 etagers højde, der med hele 35 meter i diameter kan rumme Rundetårn. 

”Vi synes, at Spidsen er blevet et meget vellykket byggeri, der står som et vartegn ved indsejlingen til Københavns havn. Allerede tidligt i processen var der stor interesse fra potentielle lejere, og Spidsen endte da også med at være fuldt udlejet to år, før det stod færdigbygget,” siger Peter Morgan. 

Vinderne af Building Awards 2024 bliver udpeget d. 21. november.

For yderligere info
Seniorpresserådgiver Rasmus Bjørn, 41729077, rbj@pfa.dk

Spidsen som nomineret til prisen Årets Byggeri