Pensionsdagen: Følg disse 8 råd og få størst mulig gavn af din pension

Privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen.

Søndag den 27. oktober får du en time foræret, når vi stiller uret tilbage – en time, du med fordel kan bruge på din pension. Vores privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, stiller her otte vigtige spørgsmål, som kan hjælpe dig med at optimere din pension til gavn for dig selv og din familie. Har du brug for rådgivning, holder PFA ekstraordinært åbent fra kl. 11-14 på den årlige Pensionsdag, ligesom du allerede nu kan få digitale råd og anbefalinger på Mit PFA.

1.  Sparer du nok op? På Mit PFA kan du se dit pensionstal, som giver dig et fingerpeg om, hvor stor procentdel af din nuværende løn, du har til rådighed som pensionist. Vi anbefaler, at tallet ligger omkring 80, men mindre har også ret. Husk også, at selv små beløb vokser sig store over tid og giver dig økonomisk frihed i fremtiden. Kan du fx undvære 500 kr. om måneden efter skat, vil du efter omkostninger og afkastskat kunne stå med ca. 300.000 kr. ekstra på pensionsopsparingen om 20 år. 

2.  Er du og dine nærmeste rigtigt dækket, hvis uheldet er ude? En god pensionsordning dækker også ved sygdom og dødsfald. Har du børn og partner, der afhænger af din økonomi, så kan dækningen hjælpe med at gøre en svær situation nemmere. Ved at bruge 5 min. på forsikringsguiden på Mit PFA sikrer du, at du hverken er underforsikret eller betaler for forsikringer, du ikke har brug for.

3.  Indbetaler du til aldersopsparing? Har du i dag en indkomst under topskattegrænsen, så bør du indbetale det højest mulige beløb til aldersopsparing – også selvom det betyder, at du så indbetaler lidt mindre til ratepension eller livrente. Det vil give dig flere penge som pensionist, da aldersopsparingen ikke giver modregning i folkepensionen. Du får samtidig større fleksibilitet, da du selv bestemmer tempoet på udbetalingen. Vil du indbetale til aldersopsparing, så sende en besked til os fra Mit PFA.

4.  Har du taget stilling til din investeringsrisiko? Det er vigtigt at have valgt den investeringsprofil, der passer til netop din risikovillighed. En høj aktieandel vil forventeligt give et mærkbart højere afkast over tid, men til gengæld også en større risiko for udsving undervejs. Du kan få hjælp til at vælge risiko ved at tage PFA’s investeringsguide på Mit PFA. Med guiden får du også afdækket dine klimapræferencer og mulighed for at indbetale til PFA Klima Plus, hvor PFA har skruet ekstra op for hensyn til klimaet.

5.  Hvem skal have udbetalingen fra din pension og livsforsikringer? Normalt er det de faste regler for ”nærmeste pårørende”, som afgør, hvem der får udbetalt pengene, hvis der sker dig noget. Det vil typisk være en ægtefælle eller samlever - også selvom du har børn. Men du kan selv vælge – så tag stilling, så det er de rette, der får udbetalingerne efter dig.

6.  Er din pension skilsmisseklar? Skilsmisseprocenten viser, at det desværre ikke kun er noget, der rammer naboen. Har du mindre i pension end din partner, kan du stå med en stor udfordring efter en skilsmisse. Som udgangspunkt vil man nemlig forlade parforholdet med hver sine pensioner. Et godt råd er at søge advokatbistand til at få lavet en ægtepagt eller samlivskontrakt, der stiller jer mere lige.

7.  Har du samlet dine pensioner? Har du pensioner rundt omkring, som du ikke længere indbetaler på, så få gerne undersøgt, om det vil være en fordel at samle dem. Ofte vil det nemlig både spare dig for årlige omkostninger og give et bedre overblik. Kig på Pensionsinfo.dk, og ræk ud til os, hvis du vil have det undersøgt. Er der flere fordele for dig end ulemper, så hjælper vi dig med at få alt på plads.

8. Husker du din sundhedssikring, når helbredet halter? Det er nemmere at forebygge end at helbrede. Har du en sundhedssikring i PFA, så tøv derfor ikke med at bruge den. Du kan via Mit PFA nemt og hurtigt booke tid til eksempelvis kiropraktor eller fysioterapeut. Som nyt har PFA i 2024 desuden lanceret flere online sundhedsydelser. Det betyder, at du nu kun er få klik væk fra online læge, fysioterapeut, familiecoach og psykolog.